Проф. Антонио Писанели и екип на доц. Емил Балтов - оператор д-р Емил Симеонов, асистент д-р Георги Спасов, анестезиолог д-р Чернева и медицинска сестра Деница Игнатова, поставиха нов вид колянна ендопротеза на 62-годишната Кръстинка Петкова от село Босилковци.

Пациентката се чувства много добре и ще бъде изписана след седмица, съобщи Даниела Дочева, пиар на плевенската болница.

Интервенцията беше извършена в Клиниката по ортопедия и травматология при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски” ЕАД в Плевен под ръководството на доц. Балтов, началник на клиниката.

Със съдействието на изявения италиански специалист в областта на ендопротезирането, който е директор на авторитетна ортопедична клиника във Флоренция, плевенският екип внедри в практиката си авангардната техника за поставянето на новия вид колянна ендопротеза „SAMO” – една от най-добрите в световен мащаб.

Ендопротезите „SAMO” са разработени под ръководството на проф. Маркачи от висшето медицинско училище в гр. Болоня. Преимущество е изключително дългият им живот, който може да превиши 20 години при пациенти в нормално здравословно състояние.

Ендопротезите са създадени така, че да позволяват по-голям обем на движение на коляното. Инструментариумът и техниката за поставяне на тази ендопротеза са изключително прецизни, което свежда до минимум вероятността от грешки при извършването на остеотомиите (прерязване на костите).

Подходящи за оперативната интервенция са пациенти с напреднала степен на артроза на колянната става. Още на третия ден след поставянето на ендопротезата пациентът може да натоварва крайника с помощни средства, а след 45-тия ден – да се движи без тях.  

Присъствието в Плевен на специалния гост проф. Писанели позволи на място да бъде обучен широк кръг от специалисти, което ще подобри и обогати възможностите на Клиниката по ортопедия и травматология в областта на ендопротезирането. Това отговаря и на политиката на ръководството на Университетската болница за непрекъснато повишаване квалификацията на специалистите.

Последно публикувано


Warning: Creating default object from empty value in /home/vmnass/public_html/doctorsimeonov/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Най-четено


Warning: Creating default object from empty value in /home/vmnass/public_html/doctorsimeonov/modules/mod_mostread/helper.php on line 79